De winst van het Brexit-kamp in het Britse EU-referendum maakt veel los in het Verenigd Koninkrijk.

Voorstanders van lidmaatschap van de Europese Unie hebben vrijdag een petitie op internet gelanceerd waarin de burgemeester van Londen Sadiq Khan wordt opgeroepen de stad onafhankelijk te verklaren en bij de EU te houden.

Londen is een internationale stad en wil het hart van Europa blijven, aldus de opstellers van de petitie. De actie verzamelde in korte tijd al 10.000 ondertekenaars. Sadiq Khan zou president van Londen moeten worden en de stadstaat zou ook tot de Schengen- en de eurozone moeten toetreden.

Afscheiding Schotland en Noord-Ierland

De oproep valt samen met serieuzere afscheidingsplannen in Schotland en Noord-Ierland. Daar bekijken politici die zich toch al niet zo tot de Engelsen aangetrokken voelen, hoe ze van de Brexit hun vertrek uit het Verenigd Koninkrijk kunnen maken.

Het is vooral Engeland dat voor de Brexit heeft gestemd. Lidmaatschap van de EU is in de veel dunner bevolkte landsdelen Noord-Ierland, Schotland en Wales erg populair, net als in de internationaal en Europees georiënteerde metropool Londen.

Schots referendum

Schotland wil, indien nodig, ook opnieuw stemmen over onafhankelijkheid. Het kabinet treft voorbereidingen om een dergelijke volksraadpleging te kunnen houden als het Schotse parlement dat wil, zo maakte de Schotse premier en leider van de Schotse Nationale Partij, Nicola Sturgeon, vrijdag bekend.

Schotland heeft volgens haar duidelijk laten zien dat het bij de EU wil blijven. De komende tijd zullen daar met meerdere partijen gesprekken over gevoerd worden. Mocht het Verenigd Koninkrijk een artikel 50 procedure opstarten voor uittreding uit de EU dan zal een nieuw referendum gehouden moeten worden, aldus Sturgeon. Ze wacht daarmee af wat Londen de komende tijd gaat doen.

In september 2014 stemden de Schotten ook al eens over onafhankelijkheid. Een meerderheid van 55,3 procent van de stemmers wees die toen af. Onafhankelijkheid, zo werd toentertijd gewaarschuwd, zou er juist toe leiden dat Schotland buiten de EU zou vallen. Alleen bij Groot-Brittannië blijven zou lidmaatschap verzekeren maar nu gaat dat volgens Sturgeon niet meer op.

Een Brexit is wat haar betreft ,,democratisch onacceptabel'' voor Schotland. Ze acht het ,,zeer waarschijnlijk'' dat er uiteindelijk een referendum zal moeten komen. Donderdag stemde 62 procent van de Schotten voor EU-lidmaatschap en tegen de brexit. In de hoofdstad Edinburgh stemde zelfs 75 procent voor blijven en in Glasgow 66,6 procent. In alle kiesdistricten zegevierden de voorstanders van EU-lidmaatschap.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl